Ђорђа Станојевића 11ђ/10, 11000 Београд
+381 11 630 22 10
office@s-projekt.rs
44.806423, 20.405969

Монографија проф. др Љубиша Кузовић Макроскопски поступак вредновања пројеката путева

У просторијама Инжењерске Академије Србије, у петак 24.11.2023. године, свечано представљена је монографија проф. др Љубише Кузовића ”Макроскопски поступак при утврђивању трошкова експлоатације моторних возила и користи од смањења ових трошкова

У оквиру представљања Монографије, одржана је и презентација коју је изложио један од ученика проф. Кузовића, редовни проферор Факултета техничких наука у Новом Саду, проф. др Вук Богдановић.

Пред вама је последња књига коју је писао наш цењени проф. др Љубиша Кузовић. Она представља последњи објављени рукопис професоровог рада. Упокојио се за столом пишући ову књигу.
Љубав према послу којим се целог живота бавио, није га напуштала до задњег трена његовог плодотворног живота.
Професор Кузовић је кроз предмете које је основао и предавања која је држао на његовом матичном Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, као и на просторима целе бише Југославије, одшколовао плејаде инжењера обучених за послове израде Студија саобраћаја и Студија оправданости изградње путева, као и за све врсте вредновања у саобраћају.
Био је радо виђен и поштован у свим Републикама бивше Југославије. Свуда је имао искрене пријатеље и поштоваоце свога дела које је утемељио и којим се бавио.
На крају свог плодотворног живота тешко му је падало то што, како је говорио, ”Студије оправданости у задњих 10-15 година имају само формалну улогу при одлучивању о улагању у путну инфраструктуру, а што се одразило на опадање квалитета ових Студија”. Много пре свих нас био је свестан последица оваквог стања. Како је навео у књизи, жеља му је била да, овом књигом, учини скроман напор да се заустави даље урушавање квалитета Студија оправданости, као и да се њихов квалитет унапреди.
Ову књигу објављујемо у знак сећања и вечне захвалности нас, његових ученика и следбеника.
Књигу објављујемо у жељи да генерацијама које долазе, оригиналност професоровог вишедеценијског рада и борба за стручну истину, буде водиља у стручном усавршавању.
Такође, жеља нам је да ова књига свима који се баве вредновањем у управљању развојем и експлоатацијом путне мреже, као и онима који одлучују о улагању средстава у путну инфраструктуру, буде полазна основа за унапређење квалитета студија и за враћање значаја студијској документацији на ниво који она заслужује.

Почивај у миру ПРОФЕСОРЕ НАШ.

Пријатељи и сарадници професора Кузовића:

Илија Албрехт, дипл. инж. саобр.
мр Боривоје Алексић, дипл. инж. саобр.
проф. др Вук Богдановић, дипл. инж. саобр.
проф. др Драженко Главић, дипл. инж. саобр.

На наредном линку можете прочитати рецензију на књигу редовног професора проф. др Фадиле Кисо, редовног професора Универзитета у Сарајеву – Факултета за саобраћај и комуникацију. Рецензију можете преузети овде.

Презентацију са представљања Монографије можете преузети са наредног линка.

Биографију проф. др Љубише Кузовића можете преузети овде.